BME Lean LOGISZTIKA

A blog szerkesztői logisztikai rendszertervező mérnökök, akik a klasszikus logisztikai folyamatfejlesztési eljárásokat ötvözik a lean menedzsment filozófia elveivel és módszereivel!

Facebook fanbox

Az ötletrendszerekről általában #3

2011.02.28. 13:51 Takács András

 Hogyan tudjuk motiválni a dolgozóinkat?

A motiváció fenntartása érdekében számos cég alkalmazza a pénzügyi jutalmazás eszközét. Ennek mértéke minden elfogadott, és bevezetett változás esetében Japánban, az USA-ban, vagy akár Nyugat-Európában is jelképesen nagyságrendileg 5 $/ötlet (Japánban a munkaidőn kívüli folyamatfejlesztésért jár csak külön juttatás). Egy másodlagos rendszer ezeket a megvalósult ötleteket kategorizálja, és annak megfelelően további ellentételezést szolgáltat, a bevezetést következő 1-3 hónapon múltán.

Az ötletek kategorizálása lehet:

  • Közvetlen pénzügyi megtakarítás, de nehezen mérhető (c)
  • Közvetlen pénzügyi megtakarítás, és egyértelműen mérhető is (b)
  • Mérhető és széles körben alkalmazott megoldás (a)

Az „a” kategóriás ötlet díjazásának mindenképpen kell szabni egy maximális felső határt, és az ilyen csoportba sorolható ötlettulajdonosok között évenkénti, vagy meghatározott időnkénti díjkiosztás is szokásos, mellyel így az ötletgazda egyfajta erkölcsi díjazásban is részesül.

A nem megfelelően megválasztott anyagilag támogatott motivációs ötletrendszernek az is lehet a hátránya, hogy a dolgozók a munkájuk helyett nagyobb figyelmet fordítanak a fejlesztésre, ami a munka rovására is mehet. (az emberek a munkájukért kapják a fizetést, és nem a fejlesztéseikért, azt csak az érdekében végezzék). Az ösztönzésmenedzsment célrendszeréről a jövőheti posztunkban olvashattok kicsit részletesebben.

A lean szellemiségével egybevágóan az egyik fő motivációs tényező a dolgozók szemében az, hogy az ötleteik megvalósítása révén lehetőségük legyen a tanulásra, a személyes fejlődésre, mely által mind erkölcsileg, mind anyagilag megbecsült fogaskerekeivé válhatnak a vállalat gépezetének. (A tanulás alatt nem az elméleti, technikai információk begyűjtését kell érteni, hanem a gyors folyamatelemzés, érték meghatározás, veszteségfeltárás és probléma megoldó képességek fejlesztését.) Fontos hangsúlyozni, hogy az erkölcsi megbecsülés legalább olyan fontos, mint az anyagi. Könnyen belátható az, hogy hiába fizetik meg munkánkat, és ötleteinket, ha az adott cégnél, nem érezzük azt, hogy fontos részei vagyunk egy csapatnak, és nem kapunk emberi bánásmódot a munkák folyamán, akkor bizonyos, hogy alkalom adtán megválunk munkahelyünktől, és más vállalatnál fogjuk kamatoztatni a szorgalmunkat és tudásunkat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bme lean logisztika tippsorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://leanlogisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr552697420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.




süti beállítások módosítása