BME Lean LOGISZTIKA

A blog szerkesztői logisztikai rendszertervező mérnökök, akik a klasszikus logisztikai folyamatfejlesztési eljárásokat ötvözik a lean menedzsment filozófia elveivel és módszereivel!

Facebook fanbox

Lean fejlesztéseket végeztek a BME Közlekedésmérnöki Kar hallgatói

2010.02.12. 17:37 Bakos Andris

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. felhívására jelentkezett 2009 nyarán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem négy logisztikai mérnök hallgatója, akik a "Lean kultúra fejlesztése a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-nél" című pályázatukkal nem csak a gyakorlatban értek el sikereket, de 2009. december 17-én a Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíját is kiérdemelték.

Céljuk a lean kultúra megalapozása és elterjesztése volt a vállalat dolgozói körében, illetve a lean szemlélettel összhangban végzett logisztikai folyamatok fejlesztése.

"Mind a négyen végzős hallgatók vagyunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki Kar ipari és szállításlogisztikai szakirányán, vagyis a képesítésünk rendszertervező és folyamatfejlesztő logisztikai mérnök lesz" - kezdte a csapat történetét Antal Norbert, a BME végzős hallgatója, a kutatócsoport vezetője. Ez fontos előzménye annak, hogy miért pályáztunk a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. felhívására: ugyanis projekt team-ként képesek vagyunk a cégeknél, vállalatoknál meglévő és kialakult logisztikai folyamatok felmérésére, elemzésére, kiértékelésére, fejlesztésére, tervezésére, tehát olyan komplex rendszerszintű javaslatok megalkotására, amik a cégen belüli folyamatok hatékonyságát növelik - magyarázta. "Ezáltal a cégek nem csak növelni képesek a termelékenységüket, hatékonyságukat, de közben a veszteségeiket is csökkentik. Mivel a felhívás egyetemistáknak szólt, ezért úgy gondoltuk, hogy ebben a projektben igazán próbára tehetjük magunkat, tehát több egyetemmel együtt mi is indultunk a Lean kultúra fejlesztése a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-nél projektben" - mondta.
 

A lean rendszerről

A lean filozófiáról, illetve annak eszközrendszeréről a csapat másik tagja, Takács András elmondta, hogy alapvetően egy vevőorientált vállalatirányítási és vállalatszervezési eljárást jelent. A lean vállalat tevékenységeit elsősorban az alapján alakítja ki, hogy az a vevő számára értéket teremtsen. A japán eredetű lean gondolkodás - melynek alapjai a Toyota Production System-ből eredeztethető - legfontosabb alapelvei, az emberek tiszteletének fontossága, illetve a veszteségek, azaz az értéket nem teremtő lépések eltávolítása minden folyamatból, tevékenységből. A lean filozófia három csoportba sorolja a veszteség formákat. Az egyik a muda, amely hét olyan veszteséget tartalmaz, amelyek az operatív tevékenységekhez kapcsolódnak. A másik a mura típusú veszteség, amely a termelés kiegyensúlyozatlanságára és a munkarendnek tervezhetőségének teljes vagy részleges hiányára hívja fel a figyelmet. A harmadik a muri, ami túlterheltséget, túlterhelést jelent, valamint a standard munka hiányának egyértelmű jelére mutat.
Ezek értelmében a megoldás, hogy más irányból kell megközelíteni a termelést: a nagytételes-készletező termelési rendszerről, a húzó elvű folyamatos áramlású termelési rendszerre kell áttérni. Ez annyit jelent, hogy a vevő igényei húzzák meg a termelési rendszert, vagyis a nagytételes termelés helyett az "egydarabos" folyamatos termelés alkalmazása célszerű. Takács András hozzáfűzte, hogy ha a folyamatokat át lehet így alakítani, akkor érdemes kiemelni egy másik értékét is a leannek: a vállalati dolgozók tiszteletének fontosságát, és az általuk képviselt, legtöbb esetben kiaknázatlan tudás felhasználását. Erre azért van szükség, mert a dolgozók állnak legközelebb a valós operatív folyamatokhoz, ők látják, hogy mi az, ami megkönnyítheti a munkájukat - fejtette ki Takács András.


Munka és eredmény

"A dunaharaszti telephelyen hét logisztikai részterületet vizsgáltunk meg 12 hét leforgása alatt" - tért át a csapat munkájára Sztrapkovics Balázs. Elmondta, hogy prezentációikat, illetve projektmunkájukat is sikeresnek találta a cég vezetése, hiszen a vállalat napi operatív működése során lényeges megtakarításokat értek el. "A projekt első fázisának lezárásaként készítettünk egy dokumentációt, amelyben pontosan rögzítettük a lean kultúra fejlesztése előtti helyzetet, illetve a tökéletesítés érdekében tanácsolt javaslatainkat. A projekt dokumentációja alapján a Tudományos Diákköri Konferenciára készített dolgozatunkat a döntőbizottság olyannyira innovatívnak találta, hogy a munkánknak ítélték a Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjat.
Fejlesztéseink sikereit mutatja továbbá, hogy folytatjuk az együttműködést a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-vel, így a diplomamunkákat is náluk írjuk mind a négyen" - számolt be a részletekről Sztrapkovics Balázs.


Rendszer- és folyamattervező csoportot hoztak létre

Bakos András, a csapat negyedik tagja elmondta: mind a cégek, mind a tudományos közönség részéről pozitív visszajelzéseket kaptak. Így 2009 októberében a Közlekedésüzemi Tanszékkel közösen megalapították a Lean Logisztika Rendszertervező és Folyamatfejlesztő Csoportot. "Mivel a cégek és vállalatok számára kockázatmentesen vehető igénybe a szolgáltatásunk, ezért szeretnénk elérni, hogy egyre több vállalat keressen meg minket, felismerve a K+F tevékenységekkel elért piaci versenyelőnyt" - mondta Bakos András.
Antal Norbert ezt megerősítve elmondta, hogy a csoport küldetése kétirányú: egyrészt a tehetséges és ambiciózus fiatalok számára olyan lehetőség, platform biztosítása, amely kinyitja a kaput előttük egy olyan tudás megszerzésére, amely a karrierpálya más alternatívái során nem elérhető számukra. A másik kiemelt stratégiai cél a Magyarországon folyó logisztikai, kutatási és fejlesztési tevékenység ösztönzése. A csoportvezető szerint sokkal nagyobb potenciálja és lehetőségei vannak az országnak a kutatás-fejlesztés területén, mint ahogy ezt jelenleg kihasználjuk, éppen ezért a K+F tevékenységet végző feltörekvő generáció felkarolása és támogatása konkrét lépéseket igényel, így kiemelten kell kezelni a PhD képzés helyzetét is.
 

Forrás: www.edupress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leanlogisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr931752717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.




süti beállítások módosítása