BME Lean LOGISZTIKA

A blog szerkesztői logisztikai rendszertervező mérnökök, akik a klasszikus logisztikai folyamatfejlesztési eljárásokat ötvözik a lean menedzsment filozófia elveivel és módszereivel!

Facebook fanbox

"Mindennapi lean" tippsorozat #9

2011.08.25. 14:57 Antal Norbert

Mai tippjeink az átállások sikerességéről, illetve az átállások során szóba jöhető problémákról szólnak!
 

Az átállási idő csökkentésekor a szükséges módosításokat csoportosítsuk három kategóriába

Minden egyes módosítás alapos körültekintést igényel, éppen ezért adott esetben sok időt emészthet fel az egyes módosítások körüljárása – köztudott, hogy a nem megfelelően megtervezett és kivitelezett módosítások rengeteg minőségbeli problémát okozhatnak.
A hatékonyság érdekében csoportosítsuk a szükségesnek vélt módosításokat három kategóriába, és mindig az első kategória körüljárásával kezdjük a munkát:
1. Módosítások, amiket nem feltétlenül kell elvégezni.
2. Módosítások, amik kevés alapvető beállítás finomhangolásával végezhetők el.
3. Módosítási ötletek, amiket összetettségük miatt még módosítani kell a megvalósításig.
Az átállások tervezett idejében várható eltérés intervalluma legalább olyan fontos, mint maga az átállási idő: ha ez az intervallum széles, akkor nehézzé válik minden hozzá kapcsolódó folyamat és tevékenység megfelelő időbeli ütemezése. Éppen ezért érdemes ezt a problémát úgy megközelíteni, hogy az átállás teljes folyamatát részegységekre bontjuk és megnézzük, hogy az egyes egységeknek mekkora a várható időbeli eltérése – ezután kezeljük külön problémaként ezeket, az eltérések csökkentését szem előtt tartva!



Az átállások sikeressége az alábbi négy tényezőtől függ

1. Hozzáállás: beleértve a munkahelyi kultúrát és a változásra való nyitottságot is.
2. Erőforrások: nyersanyagok, idő, pénz, munkaerő, képzések, eszközök, stb.
3. Tudatosság: különféle, az átállást könnyítő lehetőségek ismerete, illetve annak tudata, hogy átállás miben járul hozzá a folyamatokhoz, rugalmassághoz, készletekhez, kapacitáshoz, stb.,
4. Irányítás: a vezetés megfelelő képességének birtoklása, illetve a prioritások és egyes lépések megtervezése és terv szerinti kivitelezése.



Az átállások négy fő problémakörét mindig különítsük el és foglalkozzunk velük külön-külön is

1. Szükséges tevékenységek: ide tartoznak a belső és külső folyamatok újraütemezései, illetve az olyan tervek készítése is, amik lehetővé teszik az egyes sorrendek változtatását (például párhuzamosan végrehajtható lépések az egymást követők helyett).
2. Finomhangolás: ide tartozik a szükséges próba-üzem időtartamának csökkentése, a hiba lehetőségének kiküszöbölése, illetve az olyan lehetőségek figyelembe vétele, amik azonnali reagálást tesznek lehetővé.
3. Átállási idő és eltérések: ez alatt azokat a műveleteket értjük, amiknél megfelelő körültekintéssel csökkenteni lehet az átállási időben bekövetkező eltéréseket.
4. Erőfeszítések: itt a munka egyszerűsítéséről, a felkészültségről, illetve azokról a megoldásokról beszélhetünk, amik elősegítik a szükséges erőfeszítések alacsonyan tartását (például több cső vagy tömlő rögzítése egy állvánnyal).

 

Szólj hozzá!

Címkék: mindennapi lean tippsorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://leanlogisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr653179844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.




süti beállítások módosítása